Przepisy Kulinarne

Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy to danie, które znamy głównie z restauracji fast food. To kawałki kurczaka w panierce smażone na głęboki tłuszczu. Nuggetsy z fast foodów nie mają jednak dobrej prasy. Zawierają sporo tłuszczu i mięsa niewiadomego pochodzenia. Ale nie ma się co martwić, bo pyszne nuggetsy można zrobić w domu. Lubią je prawie wszystkie dzieci. Panierowane, a następnie smażone, najlepiej smakują z sosami i sałatkami.

Składniki:
• 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
• papryka słodka
• sól
• pieprz
• 2 jajka
• 1-1,5 szklanki płatków kukurydzianych
• 1-2 łyżki bułki tartej
• olej do smażenia

Wykonanie:
Polędwiczki z piersi kruczka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić pod skosem w niewielkie plastry. W misce połączyć wszystkie przyprawy, a następnie włożyć do nich pokrojonego kurczaka i dokładnie obtoczyć, aby każdy kawałek był pokryty mieszanką przypraw. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie kawałki mięsa obtoczyć w roztrzepanym jajku, a później w mieszance butki tartej i płatków kukurydzianych. Smażyć w głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru.

Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce

Najbardziej lubianymi przez dzieci kotletami są te przygotowane z delikatnego mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka w chrupiącej panierce.

Składniki:
• pierś z kurczaka
• 1 jajko
• bułka tarta
• płatki kukurydziane lub płatki owsiane
• przyprawy: sól, pieprz
• olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oprawić i pokroić na nieduże kotlety. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Jajko rozbełtać w talerzyku. W drugim talerzu rozgnieść płatki kukurydziane lub płatki owsiane, a następnie dodać do nich bułkę tartą i razem wymieszać. Każdego kotleta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej z płatkami. Tak przygotowane kotleciki smażyć na patelni z obu stron.

Pulpeciki drobiowe

Danie świetnie zaspokaja potrzeby rosnącego dziecka.

Składniki:
• 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• ¼ małego selera
• 1 mała cebula
• 1 jajko
• 2 – 3 łyżki bułki tartej
• olej do smażenia
• przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie
Cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Tak przygotowane warzywa dodać do mięsa mielonego, wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa mięsna będzie zbyt rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformować pulpety, obtoczyć w bułce tartej i zarumienić z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującej się wody z warzywami. Woda powinna zakrywać całe pulpety. Gotować ok. 10 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pulpety można podawać z ziemniakami lub kaszami. Wywar z pulpetów jest wyśmienitą bazą do zrobienia pysznych sosów poprzez zagęszczenie mąką i śmietaną, dodanie koperku,chrzanu, przecieru pomidorowego itp.

Muffinki z mięsem drobiowym

Chociaż muffinki kojarzą się raczej z deserem, równie dobrze mogą zostać podane jako słona przekąska.

Składniki:
• 500 g mięsa mielonego, drobiowego
• 1 duża cebula
• 2 jajka
• przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
• koperek lub natka pietruszki
• olej
• bułka tarta

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić i delikatnie zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać jajka, przestudzoną zeszkloną cebulę, posiekany koperek lub natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić według uznania. Foremki do muffinek posmarować w środku odrobiną oleju, posypać bułką tarta, aby nie przywarły podczas pieczenia. Na dnie każdej foremki położyć liść laurowy. Do przygotowanych foremek nałożyć masę mięsną i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C, przez ok. 30 – 40 minut, aż wierzch się mocno zarumieni. Muffinki można podawać z ziemniakami i surówką, jako danie główne lub z ulubionym sosem, jako przekąskę.

Kurczak w pomidorach

Szybkie danie nie tylko dla dzieci.

Składniki:
• 500 g piersi z kurczaka
• puszka pomidorów bez skórki
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 średnia cebula
• 1 mała papryka
• przyprawy: sól, pieprz, cukier
• koperek
• olej
• ulubiony makaron, może być pełnoziarnisty

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobne kawałki. Piersi pokroić w kawałeczki ok. 1-2 cm. Na rozgrzany olej wrzucić cebulkę i zeszklić. Następnie dodać kurczaka, marchewkę i paprykę. Podsmażyć, aż kurczak się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, przyprawy, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron wymieszać z przygotowanym kurczakiem w sosie. Przed podaniem posypać koperkiem.

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Aromatyczna pierś z kurczaka w marynacie to doskonała propozycja na obiad. Można ją także dodać do sałatek lub położyć na kanapki.

Składniki:
• 2 pojedyncze filety z kurczaka
• oliwa lub olej
• tymianek
• sól
• pieprz
• słodka papryka
• czosnek granulowany
• curry
• lubczyk

Wykonanie:
Filety opłukać wodą, oczyścić z błonek i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć mięso. Tak przygotowane filety wstawić do lodówki na 3 -4 godziny, a najlepiej na cała noc. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 40-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć folię, aby mięso się bardziej zarumieniło. Jeśli chcemy wykorzystać mięso jako drobiową wędlinę na kanapki to należy je ostudzić. Jeśli zaś chcemy zrobić z mięsa obiad, to wyjmujemy mięso, kroimy w grube plastry, a wszystko to co zostało w torebce podczas pieczenia możemy wykorzystać jako bazę do przygotowania sosu pieczeniowego.