Aktualności

Drób na wakacjach – letnie potrawy z drobiu.

Miłośnicy lekkich dań grillowych powinni zwrócić szczególną uwagę na kurczaka. Nie jest on trudny do przygotowania, a jednocześnie będzie się dobrze komponował z szeroką gamą sosów i dodatków.
Smak kurczaka jest na tyle uniwersalny, że jest bardzo lubiany przez dzieci i nie bez przyczyny jest podawany z różnych okazji i pod różną postacią. Jeśli grillowany kurczak ma nabrać nieco mocniejszego charakteru, idealnie sprawi się chili, a także papryka ostra oraz słodka. Z nieco orientalnych połączeń sprawi się curry, natomiast grillując go z nutą słodkości warto jest wymieszać go w marynacie z imbiru, cynamonu i miodu.
Kurczak jest bardzo wdzięcznym rodzajem mięsa na grilla, bowiem pod grillowanie nadaje się niemal każda jego część. Oczywiście najbardziej popularnymi będą;
• pierś,
• udko,
• skrzydełko,
• nóżka.
Ponadto możliwe jest grillowanie go w całości. Należy jednak pamiętać, aby nie robić tego bezpośrednio nad żarem i używać pokrywy.

Przydatne triki podczas grillowania kurczaka:
• najlepiej jest grillować kością do dołu,
• o tym, że kurczak jest dobrze zgrillowany, świadczy kolor mięsa – jeśli jest różowe, oznacza, że nie jest jeszcze gotowy,
• by pierś z kurczaka była bardziej krucha, można ją przed grillowaniem delikatnie rozbić tłuczkiem.
Kurczak do przyrządzenia jest bardzo łatwy, ale przede wszystkim zdrowy. Z pewnością stanie się hitem niejednego grilla.

Pierś z kurczaka grillowana w marynacie jogurtowej
Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej to doskonała propozycja na lekki i orzeźwiający posiłek podczas ciepłych dni.
Składniki:
• 1 podwójna pierś kurczakach
• 200 ml jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz
• papryka słodka
• curry
• 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
• tymianek
• sok z cytryny – ok. 2 łyżki

Wykonanie:
Filety pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone mięso z piersi i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z marynaty, delikatnie zdejmujemy jej nadmiar i porcje układamy na grillu. Pieczemy z obu stron, aż będzie rumiane i upieczone w środku. Gotowe grillowane piersi można podawać na gorąco z warzywami z grilla i dipami na bazie jogurtu.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
To danie na grilla, które ucieszy oko i podniebienie.
Składniki:
• podwójny filet z kurczaka
• 1 ząbek czosnku
• 5 łyżek oleju lub oliwy
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• ½ papryki zielonej
• ½ małej cukinii
• 1 duża cebula
• po ½ łyżeczki – oregano i tymianku
• po ¼ łyżeczki papryki słodkiej i chili
• sól, pieprz
• 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Filety z kurczaka oraz warzywa pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Dopraw solą i pieprzem. Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj olej/oliwę oraz pozostałe przyprawy. Marynatę wymieszaj. Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso nabij na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami warzyw. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na dobrze rozgrzanym grillu, piecz przez ok. 10-15 minut, w międzyczasie obracając. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.

Publikacjia: 1.07.2020r.
Sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego

Triki kulinarne w przyrządzaniu drobiu.

Poznaj ciekawe sztuczki, dzięki którym gotowanie potraw z drobiu stanie się prostsze. Zgromadzone porady pomogą jeszcze szybciej przygotować ulubione dania, a efekt końcowy zaskoczy pozytywnie całą Twoja rodzinę.

  • Złocisty kolor rosołu uzyskasz dodając do niego podpiekaną cebulę, suszone grzyby lub kilka kropel sosu sojowego.

  • Jeśli odgrzewasz rosół, nie doprowadzaj go do wrzenia, aby nie stał się mętny i aby zagotowane białko z tłuszczem nie dało lekko gorzkiego smaku.

  • Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeżeli pod koniec pieczenia posmarujesz go stopionym masłem lub miodem.

  • Panierka na kotletach z piersi kurczaka lub indyka będzie się lepiej trzymać, jeśli porcje gotowe do smażenia wstawisz na około 30 minut do lodówki. Jednak nie trzymaj ich zbyt długo, bo panierka namoknie i podczas smażenia stanie się twarda.

  • Pierś z kurczaka nie będzie sucha, jeśli przez godzinę będziesz ją moczyć w mleku. Możesz też uzyskać wilgotne i miękkie mięso mocno rozgrzewając patelnię i smażąc dynamicznie mięso przez krótki czas, a potem zostawiając je na zgaszonej patelni pod przykryciem. Sprawdź jednak, czy nie jest surowe.

  • Grillując pierś z kurczaka, ułóż na ruszcie plasterki cytryny, a na nich umieść pierś. Dzięki temu podczas grillowania mięso nie przypali się i nie rozpadnie, a przy okazji przesiąknie aromatem cytrusów.

  • Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Wystarczy zamrożonego kurczaka włożyć do miski z zimną wodą i wymieniać ja co jakiś czas, aż do rozmrożenia.

  • Jeśli zamierzasz upiec cały korpus kurczaka, postaraj się wysuszyć go tak dobrze, jak to jest możliwe. Przykryj mięso suchym, papierowym ręcznikiem, posyp go solą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Ten trik sprawi, że skórka kurczaka będzie chrupiąca i soczysta.


  • Publikacjia: 1.06.2020r.
    Sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego

    Mięso drobiowe okiem dietetyka.

    W społeczeństwie polskim wzrasta świadomość dotycząca problematyki związanej z odżywianiem i zdrowiem. Liczne badania dowodzą, że nasze zdrowie koreluje ze sposobem odżywiania, a także stylem życia. Żywność może także zapobiegać chorobom cywilizacyjnym tj. cukrzyca, nadciśnienie, choroby autoimmunologiczne czy otyłość.
    Istotnym elementem diety człowieka jest mięso drobiowe. Zajmuje kluczowe miejsce w jadłospisie ze względu na swoje wartości odżywcze, a także walory smakowe. Jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, makro i mikroelementów. Mięso to jest lekkostrawne, soczyste, kruche i miękkie. Struktura tkanek jest delikatna i równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Tłuszcz kumuluje się pod skórą, co ułatwia jego oddzielenie. Ze względu na pozytywny skład aminokwasowy białka i względnie niską kaloryczność, drób, zwłaszcza pozyskany z młodych okazów zaleca się kobietą ciężarnym, dzieciom, sportowcom, osobom starszym oraz tym, którzy prowadzą kuracje odchudzające.
    Mięso z piersi kurcząt charakteryzuje się niską wartością energetyczną. Mięso z piersi jest mniej tłuste niż to pochodzące z nóg, a co za tym idzie mniej kaloryczne.
    Mięso drobiowe na tle mięs innych gatunków zwierząt wyróżnia się mniejszą ilością tłuszczu oraz korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Wysoki poziom kwasów polienowych, uczynił je bardziej odżywczym w porównaniu do mięsa wieprzowego czy wołowego. Proporcje kwasów tłuszczowych zależą od gatunku ptaków i mogą ulec zmianie pod wpływem składu paszy. Kontrola poziomu Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych znacząco wpływa na jakość mięsa. NNKT przyczyniają się min. do spadku poziomu cholesterolu w osoczu krwi ludzi. Zastosowanie kwasów tłuszczowych w diecie zapobiega i leczy schorzenia układu krążenia, w tym głównie chorobę wieńcową, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze oraz arytmie serca.
    Białko mięsa drobiowego to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, którego ilość zależna jest od gatunku, rasy, wieku, płci, systemu chowu, sposobu żywienia oraz części tuszki. Drób grzebiący zawiera więcej białka aniżeli drób wodny. Do spadku białka dochodzi wraz z wiekiem, na rzecz większej ilości tłuszczu. Wartość odżywcza białka mięsa drobiowego jest nieoceniona, a jej wzorzec aminokwasowy jest porównywalny do zaleconego przez WHO.
    Mięso różnych gatunków drobiu to przede wszystkim skarbnica witamin z grupy B. Znajdziemy w nim także kwas pantotenowy oraz witaminy A, D czy E. To jaka będzie zawartość witamin w danym okazie zależy od zawartości tłuszczu. Chudsze okazy zawierają więcej witamin z grupy B, a tłustsze będą bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. A, D i E.
    Mięso drobiowe to źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Sód, potas, wapń, magnez i chlor zapewniają równowagę elektrolitową, dzięki czemu wpływają na smak i odczyn tkanek. W mięsie znajdziemy także miedź, cynk, mangan.
    Mięso drobiowe jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy: glutationu, karnozyny, anseryny, tauryny.

    Publikacjia: 4.05.2020r.
    Sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego

    Co warto wiedzieć o kupowaniu i przyrządzaniu mięsa drobiowego.

    Kurczak należy do mięs stosunkowo chudych i bogatych w dobrze przyswajalne białko. Jego mięso stanowi alternatywę dla tłustej wieprzowiny, z której najczęściej przygotowujemy nasze obiady. Kurczak daje się przyrządzić na wiele sposobów, dlatego sprawdzi się jako obiad na co dzień i jako wykwintne danie.
    Jak kupować kurczaka i jak go gotować, żeby smakował jak najlepiej.
    Świeże mięso kurczaka powinno mieć różowawy kolor, być mięsiste i nienaruszone. Nie możemy też czuć od niego żadnego zapachu. Jeśli po wyjęciu mięsa z lodówki czujemy nieprzyjemny zapach, zrezygnujmy z jego przyrządzania. Mięso najprawdopodobniej się zepsuło i może stać się źródłem zatrucia.
    Kiedy kupujemy piersi kurczaka, sprawdźmy, czy mają delikatną różową barwę i niewielką ilość tłuszczu. Ciemne mięso kurczaka (udka) powinno natomiast mieć kolor ciemnoróżowy i odrobinę białego tłuszczu. Wiedząc, jak powinny wyglądać poszczególne elementy kurczaka i jakim zapachem powinno charakteryzować się mięso drobiowe, czy to w supermarkecie czy w lokalnym sklepie, wybierzemy dla siebie najświeższy kawałek drobiu.
    Kurczaka możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów, komponując codzienne obiady oraz dania na większe okazje. Mięso pochodzące od sprawdzonego polskiego dostawcy możemy samodzielnie zmielić (lub poprosić o zmielenie w sklepie) i przygotować np. spaghetti, delikatne pulpety lub drobiowe kotleciki.
    Jeśli rozmrażamy mięso, zamiast układać je na talerzu lub w misce, żeby całkowicie rozmarzło, włóżmy je do plastikowego woreczka i zanurzmy w zimnej wodzie. Wodę regularnie wymieniajmy. Dzięki temu cała partia kurczaka (np. pierś) rozmrozi się w tym samym czasie i mięso się nie popsuje (kiedy rozmarza w temperaturze otoczenia, mogą rozwinąć się na nim bakterie).
    Zanim rozpoczniemy smażenie czy pieczenie kurczaka, wyjmijmy go 15 minut wcześniej z lodówki. Dzięki temu mięso dobrze usmaży się w środku, a z zewnątrz nie będzie spalone. Temperatura wewnętrzna dobrze przygotowanego kurczaka powinna wynosić 165°C.
    Unikajmy mycia mięsa drobiowego pod bieżącą wodą, a po przygotowaniu kurczaka zawsze dokładnie umyjmy ręce i wszystkie naczynia, na których leżało surowe mięso. Drób stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii salmonelli i możemy się nią zarazić, kiedy nie przestrzegamy zasad higieny. Myjąc kurczaka pod kranem, rozpryskujemy bakterie na zlew i otaczające go przedmioty. Żebyśmy później mogli bezpiecznie korzystać z kuchni, musielibyśmy ją całą odkazić.
    Mięsa pakowanego nie musimy myć – zrobił to producent przed próżniowym zapakowaniem. Jeśli kupimy drób na targu czy w sklepie mięsnym, umyjmy je delikatnie w misce z zimną wodą.

    Publikacjia: 6.04.2020r.
    Sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego

    XXIV Targi Edukacyjne

    Co roku w Poznaniu odbywają się Targi Edukacyjne. W obecnym roku XXIV Targi Edukacyjne odbyły się w dniach 06-08 marca. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem #KreaTYwni. Targom towarzyszył bogaty program spotkań, warsztatów i konferencji. Na targach poza ofertami dla młodzieży, licznymi warsztatami i konkursami, najmłodszym uczestnikom zapewniono zabawy i zajęcia interaktywne. Poniżej przedstawiamy fotorelację z targów, gdzie wystawialiśmy nasze stoisko.

    Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

    Publikacjia: 10.03.2020r.

    Zaproszenie na targi

    Szanowni Państwo
    serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska podczas tegorocznych Targów Edukacyjnych w Poznaniu, które odbędą się w dniach 06-08 marca 2020 roku. Na miejscu znajdziecie wspaniałą atmosferę, a organizatorzy zapewniają pokazy multimedialne, pokazy umiejętności zawodowych, występy artystyczne, eksperymenty naukowe, liczne warsztaty, konkursy i zabawy dla dzieci oraz dorosłych.
    Dla osób odwiedzających nasze stoisko w zamian za wypełnienie ankiety oczekuje okolicznościowy upominek w postaci broszury na temat mięsa drobiowego w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym oraz książeczki z tematycznymi kolorowankami dla najmłodszych.
    Będzie można uzyskać informacje na tematy związane ze spożywaniem mięsa drobiowego i jego miejsca w diecie przedszkolaków. Zapraszamy dyrektorów przedszkoli, szkół, nauczycieli, rodziców i opiekunów oraz wszystkich zainteresowanych tematem.

    Znajdziecie nas w Pawilonie 7A, stoisko nr 31 (wejście od Alei Lipowej)
    Publikacjia: 1.03.2020r.
    Sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego

    Ciekawostki o kurach – kilka faktów, o których mogłeś nie wiedzieć.

    Kura domowa (Gallus gallus domesticus) – ptak hodowlany z rodziny kurowatych jest hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Udomowienie miało prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach, chociaż badania archeologiczne wykazały, że pierwsze kuraki udomowiono w Chinach już w VI tysiącleciu p.n.e. W Polsce odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie. W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła.
    Kury od wieków biegały wolno w gospodarstwach, same znajdywały sobie pożywienie np. na pastwiskach. Kury zaczęto hodować w kurnikach w ilościach od jednej do kilkuset dopiero pod koniec XIX wieku, bowiem wówczas dopiero zaczęto zwracać szczególną uwagę na ich wartość ekonomiczną.

    Kilka faktów, których możesz nie wiedzieć o kurczakach:
    1. kury wydaja z siebie ok. 24 różnych dźwięków, przypisanych do określonych zdarzeń,
    2. maja bardzo dobrą pamięć,
    3. kurczaki w niebezpieczeństwie podejmują decyzje na podstawie wcześniejszych zachowań innych członków stada,
    4. kurczaki przekazują sobie wiedzę z pokolenia na pokolenie,
    5. kury odróżniają członków własnego stada od innych osobników i tylko ich informują o znalezionym pożywieniu,
    6. kurczaki potrafią rozpoznać i rozróżnić ponad 100 ludzkich twarzy,
    7. pochodząca z Chile rasa kur araukana wyróżnia się brakiem ogona oraz słynie ze znoszenia niezwykłych – niebieskich - jaj.

    Publikacjia: 28.02.2020r.
    Sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego